Advertise here

Thursday, August 27, 2015

1MDB : Bagi Bukti Zahid,- Tun M

pilihanraya kini     9:44 AM    


PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad meminta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi supaya menunjukkan bukti bahawa seorang penderma daripada Timur Tengah menyumbangkan derma politik sebanyak RM2.6 bilion kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bekas perdana menteri itu berkata, Ahmad Zahid baru-baru ini telah memberitahu bahawa beliau telah berjumpa dengan pihak yang memberikan wang berkenaan.

"Timbalan Perdana Menteri yang baharu telah melihat seorang Arab memberikan wang itu. Biarkan beliau memberikan bukti bahawa orang Arab ini mempunyai sejumlah wang yang besar untuk diberikan kepada Malaysia dan banyak negara lain.

"Negara mana? Apakah sumber wang itu? Apakah perniagaan yang dia lakukan? Apakah nama bank yang dia gunakan? Tunjukkan akaunnya di bank, cek yang dia keluarkan, khususnya AS$700 juta itu. Bank penerima sepatutnya menyimpan cek-cek ini," kata Dr Mahathir menerusi kenyataan terbaharu di blognya, chedet.cc pada Rabu.


Ahad lalu, Ahmad Zahid mengesahkan secara peribadi beliau sudah bertemu wakil keluarga dari Timur Tengah yang menderma RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dr Mahathir berkata, kesemua maklumat tersebut mungkin telah disahkan oleh pasukan petugas khas yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang telahpun dibubarkan.

Bekas perdana menteri itu berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikatakan masih melakukan siasatan terhadap derma RM2.6 bilion.

"Jika Najib serius mengenai siasatan terhadap derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam Ambank, beliau sepatutnya menyusun semula pasukan petugas khas yang sebelum ini," jelas Dr Mahathir.

Pasukan petugas khas yang menyiasat 1MDB dibubarkan tidak lama selepas Tan Sri Apandi Ali mengambil alih jawatan peguam negara daripada Tan Sri Abdul Gani Patail bulan lalu. 

Dilaporkan, Ahmad Zahid berkata, sikap Malaysia yang komited dalam mengekang keganasan, berpegang teguh kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah serta negara Islam yang bersikap sederhana dengan kewujudan masyarakat majmuk adalah tiga sebab mengapa penderma dari Timur Tengah itu sudi menyumbang dana politik sebanyak RM2.6 bilion kepada Malaysia.

Ahmad Zahid berkata, pemindahan wang terbabit adalah melalui pelbagai saluran dan syarikat kerana pihak penderma tidak mahu hanya satu cek dimasukkan ke dalam satu akaun menggunakan nama Datuk Seri Najib Tun Razak untuk digunakan sebagai dana politik.

"Saya melihat dokumen yang original (asal) bukan fotostat. Saya lihat juga dari segi pemindahan wang tersebut," jelas beliau.


Juliana Evans Bercinta Dengan Pemain JDT?

pilihanraya kini     9:28 AM    


PETALING JAYA: Pelakon Juliana Evans menjelaskan dia tidak mempunyai sebarang hubungan istimewa dengan mana-mana pemain bola sepak pasukan Johor Darul Takzim (JDT) biarpun sering kelihatan menyaksikan perlawanan pasukan tersebut.

Juliana atau nama sebenarnya, Juliana Sophie Johari Evans, 26, berkata, dia hadir menyaksikan perlawanan tersebut hanya untuk memberi sokongan kepada beberapa kawan baik dalam pasukan itu.

"Ya, saya ada beberapa kali menonton perlawanan bola sepak JDT di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos kerana bagi memberi sokongan kepada kawan baik saya, isteri kepada Syafiq Rahim iaitu Zandra Aziela.

"Selain itu, ada juga beberapa pemain JDT yang saya rapat seperti Izham Tarmizi dan Nazrin Nawi. Kami sering lepak bersama kalau mereka ada perlawanan di Kuala Lumpur," ujarnya ketika ditemui pada sidang media Oh My English: Oh My Goat - Come Baaack!!, di restoran Subak, di sini, Rabu.


Juliana Evans sering kelihatan di perlawanan JDT.


Juliana diminta mengulas khabar angin kononnya dia mempunyai hubungan istimewa dengan pemain bola sepak kerana sering kelihatan di perlawanan-perlawanan pasukan JDT.

Dia hadir di perlawanan pasukan tersebut yang diadakan di Johor Baru, baru-baru ini kerana dalam perjalanan ke Singapura.

"Saya pergi ke stadium itu kerana saya ingin ke Singapura dan ketika itu ada perlawanan, jadi saya singgah untuk menonton dan beri sokongan kepada mereka.

"Setakat ini, memang saya tidak bercinta dengan mana-mana pemain bola sepak pun, semuanya saya anggap seperti kawan," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Juliana berkata, dia mempunyai rancangan untuk menyambung kembali pengajiannya di peringkat lebih tinggi di luar negara.

Bagaimanapun, dia masih mencari masa yang sesuai terutamanya selepas keadaan ekonomi stabil.

"Ada perancangan untuk sambung pengajian semula tapi tidaklah dalam masa terdekat ini. Lagi pula duit kita sedang jatuh dan saya pun tidak mahu tergesa-gesa," ujarnya yang sebelum ini pernah belajar di Amerika Syarikat.

Sementara itu, Juliana mengakui teruja bakal memeggang watak Taylor Marie Smith dalam telefilem Oh My English: Oh My Goat - Come Baaack!! yang bakal bersiaran pada 5 September ini di Astro Prima dan Astro TVIQ.

Dalam telefilem tersebut dia bakal bergandingan dengan beberapa pelakon yang sebelum ini belum pernah bekerjasama.

Antara pelakon lain yang terlibat adalah Abam Bocey, Jihan Musa, Zain Saidin, Tiz Zaqyah, Nadiya Nisaa dan Juzzthin.

Tuesday, August 25, 2015

JDT Optimis Akan Kebal Di Larkin

pilihanraya kini     2:49 PM    


JOHOR Darul Ta’zim (JDT) optimis mengekalkan rekod tanpa kalah beraksi di laman sendiri pada pertemuan menentang kelab dari Hong Kong, South China saingan suku akhir pertama Piala Konfederasi Asia (AFC) di Stadium Larkin, malam ini.

Pengurus JDT, Ismail Ibrahim berkata, walaupun pemain berdepan dengan jadual padat termasuk baru sahaja tamat saingan Liga Super, namun selaku tuan rumah memberi kelebihan buat JDT.

“Tidak dinafikan, pemain masih keletihan kerana melalui tujuh perlawanan sepanjang bulan ini. Kita akui berdepan tentangan hebat lawan dalam saingan membabitkan level lebih tinggi dan ia adalah pencapaian membanggakan.

“Meskipun kita hanya ada 48 jam masa berehat selain membuat persiapan bagi bertemu South China, namun saya yakin dengan semangat pemain kerana (Stadium) Larkin adalah ‘rumah kita’.

“Paling penting sokongan penonton sudah tentu memberi suntikan semangat buat pemain. Paling penting kita percaya dengan strategi Ketua Jurulatih JDT, Mario Gomez yang pernah mengendali South China,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Hadir sama pertahanan JDT, Aidil Zafuan Abdul Radzak dan Pengendali South China, Casemiro Mior dan pemain pasukan itu, Malisic Bojan.

Ismail turut memberi bayangan Harimau Selatan akan mengekalkan pemain utama ketika menentang pelawat termasuk penyerang importnya, Luciano Figueroa selain kapten, Safiq Rahim selain menurunkan Leandro Velazquez.

Sementara itu, Aidil Zafuan mengakui sebagai pemain profesional faktor keletihan adalah perkara biasa yang perlu diharungi dalam misi membawa bekalan selesa pada aksi timbal balik di Hong Kong 15 September depan.

“Kami akan berikan yang terbaik untuk semua penyokong JDT selain berharap Marcos akan kembali. Tidak dinafikan dia banyak membantu rakan sepasukan khususnya di bahagian pertahanan,” katanya.

Bagi Mior pula, dia masih belum memberi keputusan muktamad kesebelasan utama yang bakal diturunkan bertemu Harimau Selatan berikutan beberapa tonggak utamanya mengalami kecederaan.

“Perlawanan kali ini amat menarik kerana JDT adalah sebuah pasukan yang dibarisi oleh pemain hebat namun kita datang ke Larkin tetap untuk menang untuk melangkah ke peringkat separuh akhir,” katanya.-sinar harian

Rumah Mampu Milik Bumiputera.. Mampu ke?

pilihanraya kini     10:45 AM    


SEDIH SEBUAH REALITI...

:.: semalam dan hari ni ad expo kat PWTC... selalunya buatlah apa pon event kat PWTC ni kalau x ye ye xdenya aku nak pergi... tapi memandangkan nama expo ni menarik, jadi petang tadi rajinkan diri pusing kat expo tu. Expo apa? EXPO HARTA TANAH BUMIPUTERA... sebelum pergi tu ada 2 expectation aku terhadap expo ni...

1) sebab expo ni khusus untuk BUMIPUTERA, jadi ak expect rumah yang dijual adalah rumah-rumah MAMPU MILIK, untuk bantu bumiputera dapatkan rumah sendiri.

2) Pemaju-pemaju yang dikumpulkan mungkin ada projek perumahan khusus ataupun skim yang menarik untuk membantu memudahkan bumiputera memiliki rumah sendiri...

TAPI REALITINYA...

1) Projek-projek perumahan yang ditonjolkan di expo ni majoritinya adalah perumahan mewah, apartment mewah, kondo, semi D, banglo, teres 3 tingkat, yang mana dengan keadaan ekonomi sekarang ianya langsung bukan mampu milik...

2) banyak projek yang ditonjolkan bukan untuk bumiputera sahaja.

Dalam banyak-banyak projek perumahan yang ada, rumah landed yang ditawarkan paling murah adalah RM574k... yang lain bila ditanya, 
"bang, yang ni berapa harga rumahnya?" "Owh yang ni 1juta",

"yang ni kak?" "owh yang ni 900k, tapi ada yang murah sikit, 800k"

" yang ni berapa bang starting harga dia?" " yang ni starting harga dia 2.5 juta bang"..

Dan banyak lagi dialog2 yang hampir serupa maksudnya... ye memang ada yang lebih murah, 200k,300k, tapi rumah apa, studio 1 bilik, rumah 2 bilik yang sangat kecik, bahkan ada yang rumah besar lebih kurang reban ayam bapak aku kat kg... tapi harga ratusan ribu...

Aku tengok air muka orang ramai yang ada kat situ, majoritinya tunjuk reaksi yang mereka hanya mampu amik flyers je dan bermimpi nak miliki rumah sendiri di Lembah Klang ni...

Mungkin majoriti yang datang mempunyai expectation yang tinggi macam aku, dan akhirnya mereka pulang hampa...

Betul kerajaan dah banyak buat rumah mampu milik, flet, ppr dan sebagainya kat Lembah Klang ni. Tapi bukan semua orang layak dan berpeluang nak dapat rumah macam tu... kadang gaji tu lebih sikit je dah x layak nak mohon... gaji lebih tu bukan bermakna kaya pon.

Dan bukan hendak mengkritik segala usaha yang dilakukan kerajaan, jika diselusuri sejarah anak muda di kuala lumpur yang terlibat dengan gejala sosial, penagihan dadah, cuba kita cari apa "starting point" kepada kehidupan hitam mereka. Majoriti jawapan yang diterima adalah "pengaruh kawan2, selalu lepak dengan diorang sebab dekat rumah sempit, nak lepak pon x best".

Mana la anak muda ni nak lekat dekat rumah, cuba bayangkan, sebuah rumah flet atau ppr yang mempunyai 2 bilik, ruang tamu yang letak sofa dan tv je dah penuh, adik beradik 4-5 orang, mana bebudak ni nak duduk kat rumah tu? Sebab tu diorang lebih banyak habiskan masa diluar dan akhirnya terlibat dengan perkara negatif.

Kerajaan harus lihat dan kaji dengan lebih teliti keadaan ni. Bina projek rumah kos rendah beratus2, tapi adakah rumah kos rendah itu sesuai dan selesa untuk kehidupan berkeluarga? Adakah persekitarannya membantu ibu bapa membesarkan anak-anak?

Aku tak pelik kalau lagi 10-20 taon KL akan dimonopoli oleh ekspatriat luar sebab orang kita sendiri x mampu nak duduk kat KL. Akhirnya di mana bumiputera duduk? Majoritinya akan duduk di rumah flet, setinggan, itupun kalau x kena roboh dan adalah sikit2 yang duduk apartment, kondo... rumah mahal2 tu sapa yang duduk? Bukan bumiputera, ekspatriat, pak arab, cina singapore dan orang yang ntah dari mana-mana negara.

Bukan nak mereka cerita, tapi cuba amik beberapa kondo mewah dan buat survey, siapa ownernya. Yang MENYEWA orang kita, tapi menyewa dengan siapa? Sapa ownernya? Majoriti orang luar yang tiap ujung bulan check akaun tggu duit sewa masuk je. Dari china, dari indonesia, dari india, dari jepun, dan dari banyak lagi negara, semua beli rumah kat KL ni sebagai investment diorang.

Kerajaan kena tengok semula dasar pemilikan rumah untuk bukan warganegara, kaji semula. Jangan sampai satu hari nanti, majoriti harta tanah di kuala lumpur ni dipunyai oleh bukan warganegara... masa tu baru kita faham apa maksud merempat di negara sendiri...

Lain kali kalau nak anjurkan expo macam ni tak payah la nak letak perkataan bumiputera kat hujung tu, kalau nak letak jugak tambah kat hujung tu bubuh dalam kurungan "BUMIPUTERA ELITIS"... jangan dipermainkan perasaan bumiputera yang berpendapatan rendah dan sederhana ni...

Buat negeri-negeri lain, janganlah tiru pembangunan perumahan di kuala lumpur ni, berlumba lumba buat projek perumahan sana sini tapi semua rumah mewah... buatlah projek perumahan yang berkadaran dengan pendapatan dan ekonomi rakyat malaysia... negara maju, pembangunan mencanak naik, tapi jika diselak disebaliknya, indah khabar dari rupa...

"biar kita bertuan, jangan sampai mengemis di bumi sendiri..."

Tengok keadaan macam ni, buat aku rindu kat tempat lahir sendiri, tapi apakan daya, merantau demi mencari sesuap nasi...


~ hanya sekadar sedikit perkongsian dan luahan seorang BUMIPUTERA yang kecewa ~


#DEIG : Mana Rafizi? Mana Tony Pua?

pilihanraya kini     10:03 AM    


SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) Selangor menunggu penjelasan dan pendirian Rafizi Ramli dan Tony Pua berhubung penubuhan Kumpulan Pelaburan Darul Ehsan (DEIG) oleh Kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Setiausaha BN Selangor, Budiman Mohd Zohdi berkata, kenyataan Rafizi dan Tony Pua dinanti-nantikan oleh rakyat kerana kedua-duanya terkenal dengan kelantangan membongkar dan mengkritik 1MDB.

“Sehingga saat ini tiada kenyataan yang jelas berkaitan pendirian mereka terhadap isu DEIG.

“Mereka (Rafizi dan Tony Pua) selalu benar bercakap soal integriti, ketelusan dan akauntabiliti. Ketelusan sebenar perlu melangkaui sempadan politik kepartian,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat UMNO Selangor pada Isnin.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang itu turut mempertikaikan pelantikan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Ketua Pegawai Operasi MBI/DEIG (COO) yang tidak dilakukan melalui proses lantikan terbuka.

Budiman menolak tuduhan isu DEIG dibangkitkan sebagai strategi mengalih rakyat terhadap 1MDB.

“Mereka boleh buat macam-macam tomahan, tetapi ini berkaitan isu Negeri Selangor. Adakah salah saya sebagai rakyat dan wakil rakyat memohon maklumat dan penjelasan daripada Menteri Besar?.

“Kalau begitu apa sahaja isu yang dimainkan pembangkang semua bol

Cinta Tidak Kesampaian Nora- Nedim

pilihanraya kini     9:06 AM    


PETALING JAYA: Kisah cinta anak Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dengan pelakon jelita, Nora Danish dilapor telah berakhir.

Menurut laporan yang dipetik daripada Mstar Online, Nora sendiri mengakui hubungan cintanya dengan Nedim Nazri telah tamat.

Katanya, dia dan bekas kekasihnya membuat keputusan itu demi kebaikan bersama.

“Hmm… Kami mengambil keputusan mahu berpisah atas kebaikan bersama. Itu sahaja. Lagipun cinta tidak semestinya dimiliki. Itu sahaja yang boleh saya jelaskan kepada semua. Tak nak cerita panjang-panjang,” katanya yang dipetik daripada portal itu.

Sebelum ini kedua-dua mereka saling memuat naik status di laman sosial yang menggambarkan hubungan yang cinta yang punah.

Nora seorang janda, mempunyai seorang anak iaitu Putra Rayqal Ramli Rizal Ashram, hasil perkahwinannya terdahulu dengan Rizal Ashram Ramli.

Mereka bercerai pada 10 Julai 2008 selepas dua tahun berkahwin.

Nedim juga seorang duda anak satu selepas dikatakan bercerai pada tahun 2013

Pas Tidak Arah Ahli Turun Bersih Kerana Hormati Hari Kemerdekaan - Setiausaha Agung Pas

pilihanraya kini     9:01 AM    


Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata parti itu tidak mengerahkan ahlinya turun ke himpunan Bersih 4 pada 29 dan 30 Ogos ini kerana tarikhnya tidak sesuai kerana hampir dengan sambutan Hari Kebangsaan.

Alasan itu adalah di antara 4 alasan parti itu bertindak hanya menghantar wakilnya ke himpunan itu.

"Tarikh himpunan Bersih 4.0 yang hanya berselang satu hari dengan sambutan Hari Merdeka 31 Ogos 2015 dirasakan tidak sesuai," kata ahli Parlimen Kota Baru itu.

PAS juga memberikan alasan yang parti itu akan menumpukan fokus kepada Kongres Rakyat anjurannya pada 12 September ini "bagi membincangkan pelbagai isu dan penyelesaiannya secara konstruktif".

"Maka PAS beranggapan seluruh komitmen sumber dan organisasi parti wajar digerakkan secara menyeluruh pada 12 September ini," katanya.

Menurutnya, tarikh 29 dan 30 Ogos juga bertembung dengan tarikh siri jelajah munaqasyah ucapan dasar presiden dan Perhimpunan Istiqamah Hingga Kemenangan (Pihak).

PAS juga kata Takiyuddin akan menganjurkan Himpunan 60 Ribu sebulan selepas itu pada 17 Oktober 2015.


Friday, August 21, 2015

Rani Kulop sangkal dakwaan elak dengar doa Hindu

pilihanraya kini     5:08 PM    


PETALING JAYA: Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah kecewa apabila difitnah cuba mengelak daripada mendengar bacaan doa Hindu dalam upacara pengebumian salah seorang rakannya yang berbangsa India.

Gambarnya, memakai ‘head phone’ di upacara kematian rakannya kemudian dimuat naik di laman sosial.

Jelasnya, ‘head phone’ yang digunakannya itu hanyalah untuk memudahkannya menjawab panggilan telefon.

“Ayah memang biasa gunakan ‘head phone’ itu kerana ayah dapat dengar panggilan telefon dengan lebih jelas.

“Sekiranya ada kata ayah pakai ‘head phone’ untuk tidak mendengar bacaan doa agama Hindu, itu tidak tepat. Kalau pakai ‘head phone’pun dengar juga,” katanya ketika dihubungi FMT.

Berikutan penyebaran gambar berkenaan, Rani Kulop memberi amaran kepada pihak-pihak tersebut supaya berhenti menyebarkan fitnah terhadapnya.

Katanya, mereka perlu berbangga kerana dia mengamalkan sikap terbuka dan saling memahami budaya masyarakat di Malaysia.

“Walaupun beliau berbangsa India, tetapi ayah hormat dia, lebih-lebih lagi sebagai seorang rakan ayah.

“Sepatutnya mereka suka orang Islam melawat ke pengebumian agama lain,” katanya yang membahasakan diri sebagai ayah.

Terdahulu di laman Facebook telah tersebar sekeping gambar yang mendakwa, “Ayahanda Kulop Kipidap pakai ‘head fon’ bagi mengelak dengar bacaan kitab selain Quran. Dibimbangi akidahnya terpesong ketika melawat kematian rakannya” tulis Era Pasca.


Kempen Merdeka Semakin Suam Kalangan Rakyat

pilihanraya kini     4:48 PM    


KUALA LUMPUR: Kemeriahan Sambutan Hari Kebangsaan di negara ini dilihat semakin berkurangan tahun demi tahun.

Bahkan jika dibandingkan dengan negara jiran, kemeriahannya amat ketara.

Penasihat Sosiobudaya Kerajaan Malaysia, Tan Sri Dr Rais Yatim berpendapat konteks sambutan di negara ini telah disempitkan dengan hanya mengibar Jalur Gemilang.

Beliau turut mengaitkan fenomena yang berlaku dengan pembabitan parti politik yang gagal memupuk semangat kebangsaan dan cintakan tanah air.

“Berbeza dengan zaman saya dahulu, sebahagian program diolah oleh kerajaan dan tidak oleh NGO atau badan-badan bukan kerajaan mahupun kawasan mukim dan kampung.

“Negara jiran misalnya, kemerdekaan tanah airnya muncul, setiap flat ada satu bendera, dan diwajibkan oleh ketua flat,” katanya sewaktu ditemui pemberita di sambutan Bulan Kemerdekaan peringkat Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Gombak.

Hanya 25 ahli Parlimen BN untuk singkir Najib

pilihanraya kini     4:19 PM    


Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata pihak pembangkang cuma memerlukan 25 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang sanggup menyokong usul undi tidak percaya terhadap Datuk Seri Najib Razak sekali gus menyingkirkan perdana menteri itu.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, beliau percaya jumlah itu boleh dicapai memandangkan ahli Parlimen BN juga sebenarnya bersama sentimen rakyat yang bosan dengan suasana politik dan ekonomi negara.

"Saya yakin ahli Parlimen daripada parti pembangkang atau BN faham sentimen ini.

"Sebab itu saya masih menaruh harapan akan ada 25 ahli Parlimen BN yang masih mempunyai kesedaran dan kecintaan kepada rakyat untuk berani tampil menyokong satu undi tidak percaya untuk menukar perdana menteri," katanya dalam kenyataan hari ini.

Rafizi berkata, beliau percaya ahli Parlimen BN itu akan berdepan pelbagai cubaan seandainya mereka bersetuju menyingkirkan Najib.

"Namun, saya juga percaya mereka gelisah dengan perkembangan yang berlaku dan mereka masih ada kesedaran untuk membezakan yang benar berbanding tidak benar," katanya.

Rafizi yang juga naib presiden PKR turut menggariskan 3 syarat terhadap 25 ahli Parlimen BN yang akan menyokong usul undi tidak percaya itu.

"Pertama, kerajaan peralihan ditubuhkan dengan mandat selama 2 hingga 3 tahun bagi memulihkan demokrasi dan institusi utama negara.

"Kedua reformasi terhadap sistem dan amalan pilihan raya agar Pilihan Raya Umum ke-14 dapat diadakan secara bebas, adil dan telus.

"Ketiga, satu agenda reformasi yang jelas mengenai ekonomi rakyat, termasuk memansuhkan cukai barangan dan perkhidmatan, keluhuran undang-undang, kebebasan media dan perkara lain dipersetujui secara bersama," katanya.

Kenyataan Rafizi ini dibuat selepas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam mencadangkan pembangkang menukar perdana menteri tanpa menggulingkan BN jika mahu Najib disingkirkan. – 21 Ogos, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pkr-perlu-25-ahli-parlimen-bn-untuk-singkir-najib#sthash.zgBtYlK3.dpuf

Permaisuri Johor Tawar Bantuan

pilihanraya kini     10:02 AM    


PETALING JAYA: Kejatuhan matawang Ringgit mendapat perhatian Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Ibni Almarhum Sultan Idris Shah.

Dalam status yang dimuat naik di laman Facebook, Baginda khuatir dengan nasib rakyat Malaysia yang menyambung pelajaran di luar negara seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat.

“Berapa banyak baki yang tinggal untuk membeli makanan selepas mereka membayar sewa dan perbelanjaan harian?

“Berapa banyak ibu bapa boleh hantar kepada mereka? Soal Baginda.

Berikutan kejatuhan matawang Ringgit, Baginda yang kebetulan bercuti di United Kingdom menawarkan diri untuk membantu warga negara ini yang tinggal atau menyambung pelajaran di negara itu.

“Kepada rakyat Malaysia yang tinggal atau belajar di UK, sila maklumkan saya bagaimana boleh saya tolong,” tulis Baginda.

FMT


Hanya Sikir Najib Sahaja - Tun M

pilihanraya kini     9:14 AM    


PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad terus memberi tekanan supaya Datuk Seri Najib Tun Razak disingkirkan daripada kedudukannya sebagai Perdana Menteri.

Kali ini bekas Perdana Menteri itu memberi formula kepada pembangkang sekiranya mereka mahu melihat usaha menjatuhkan Najib menjadi kenyataan menerusi undi tidak percaya di Parlimen.

Bagaimanapun tegas Dr Mahathir, formula berkenaan hanya akan berhasil jika ia tidak menggugat penguasaan Barisan Nasional (BN) di peringkat Persekutuan.

"Jika pembangkang benar-benar berminat untuk menyingkirkan Najib, mereka hanya boleh berbuat demikian sekiranya dapat pastikan hanya Najib yang pergi, namun kerajaan BN terus kekal dan dipimpin pemimpin lain.

"Pembangkang perlu mencari formula yang bakal menyaksikan BN tanpa Najib namun masih membentuk kerajaan jika mereka mahu mendapat sokongan Ahli Parlimen BN," katanya menerusi posting terbaharu di blog chedet.cc pada Khamis.

Tambah Dr Mahathir, beliau yakin terdapat sebilangan Ahli Parlimen daripada Umno yang mahu melihat Najib digugurkan daripada kerajaan.

"Mereka tidak percaya penjelasan yang tak masuk akal mengenai kehilangan wang 1MDB atau RM2.6 bilion yang terdapat dalam akaun peribadi Najib.

"Ahli Parlimen ini boleh mengundi bersama-sama pembangkang dalam undi tidak percaya," katanya.

Kata Dr Mahathir lagi, undi tidak percaya terhadap Najib diperlukan pada masa ini kerana beliau membuatkan Ahli Parlimeb BN terhutang budi padanya dengan jawatan mewah dalam kerajaan.

"Mereka yang datang kepada saya mengadu tentang pentadbiran Najib sebelum ini telah berubah pendirian apabila diberi jawatan dalam kerajaannya.

"Salah seorang daripada mereka yang mendakwa mempunyai bukti dalam bentuk dokumen mengenai salah laku Najib, kini dengan senang hati menyokong beliau setelah diberi jawatan sebagai menteri," katanya.

Haram Guling Kerajaan - Mufti Perak

pilihanraya kini     9:08 AM    


IPOH: Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkata tindakan mengguling kerajaan adalah haram kerana tindakan itu tidak terdapat dalam ajaran Islam.

Beliau berkata sebagai seorang Islam perlu mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Katanya orang Islam diwajibkan untuk menasihati kerajaan jika terdapat unsur kezaliman dalam pentadbiran dan itu merupakan jihad terbesar.

"Dan ini kita sudah usahakan. Kita telah menubuhkan pertubuhan ulama umarak yang terdiri daripada perdana menteri, menteri-menteri dan ulama, mufti-mufti yang kita adakan persidangan setiap tiga bulan sekali.

"Dalam mesyuarat itu kita akan memberi nasihat dan pandangan... kita tegur apa yang patut dan tidak patut dibuat," katanya pada sidang media selepas merasmikan Restoran D'Asnaf di sini, Khamis.

Harussani berkata sebagai anggota kerajaan termasuk menteri dan Exco kerajaan negeri, mereka telah berikrar melaksanakan tugas mengikut perlembagaan yang ditetapkan.

"Ikrar berkenaan yang menyatakan sumpah dengan nama Allah sebanyak tiga kali merupakan sumpah yang perlu dilaksana... kalau dia melanggar sumpah, maknanya dia dilaknat Allah.

"Bila kita bersumpah selagi sumpah itu tidak melanggar syarak, wajib kita laksanakan... kalau bersumpah untuk melakukan benda melanggar syarak, wajib dia batalkan sumpah," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai penggunaan rokok elektronik atau lebih dikenali sebagai 'vape', Harussani berkata setiap sesuatu yang mendatangkan bahaya terhadap kesihatan adalah haram menurut Islam.

"Setakat ini belum lagi (dikeluarkan fatwa rasmi)... jika ada orang minta untuk keluarkan fatwa, kita (Majlis Fatwa Kebangsaan) akan panggil bahagian pendidikan dan kesihatan untuk terangkan kepada kita, baru buat (keluarkan) fatwa," katanya.

Thursday, August 20, 2015

PAS Keluar Surat Tunjuk Sebab Kepada Ahli Sokong Parti Amanah

pilihanraya kini     11:48 AM    


KOTA BARU: PAS Kelantan kini mula mengenal pasti anggotanya yang berkemungkinan akan menyertai parti alternatif Amanah.

Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, PAS tidak mengambil peluang walaupun terdapat persepsi mengenai Amanah yang sebelum ini dikenali sebagai Gerakan Harapan Baru tidak akan mendapat anggota PAS untuk menyertai parti itu.

"Kita akan menyusun senarai ahli PAS yang mempunyai kecederungan terhadap parti baharu ini.

"Kita akan memantau tindakan dan kenyataan umum mereka sebelum kita mengadakan mesyuarat bersama jawatankuasa PAS pusat," katanya.

PAS dalam mesyuarat jawatankuasa PAS pusat pada 11 September depan akan membincangkan mengenai apakah tindakan mereka terhadap 'pengkhianat' ini.

"Amanah merupakan racun kepada PAS," katanya sambil menambah walaupun Amanah mengalami kesukaran untuk membawa masuk pengaruh ke Kelantan, namun parti itu tidak akan membiarkan peluang tersebut dilepaskan begitu sahaja.

Timbalan Menteri Besar itu berkata, Amanah boleh menjatuhkan PAS dalam pilihan raya umum ke-14 kerana parti tersebut akan bertanding di kawasan PAS.

"Dan jika undi berpecah kepada tiga, Umno akhirnya akan memenanginya.

"Saya tidak faham mengapa Amanah masih berkeras untuk menubuhkan parti yang sudah pastinya memberi manfaat kepada Umno," katanya.

Mohd Amar berkata, jawatankuasa tatatertib akan mengikut garis panduan dalam perlembagaan parti bagi menjalankan tindakan terhadap pengkhianat parti yang menyertai Amanah.

"Surat tunjuk sebab akan dikeluarkan kepada ahli yang disyaki menyokong Amanah," katanya.

Beliau menambah, mereka kemudiannya akan diberikan surat amaran dan penggantungan atau digugurkan keanggotaan parti.

Jelasnya, sebarang kenyataan atau tindakan yang dibuat oleh anggota PAS termasuk anak kepada bekas Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Umar Nik Abdul Aziz akan diteliti.

Antara nama-nama besar yang telah diserahkan untuk tindakan tatatertib ialah pesuruhjaya bahagian Kota Baru, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli.

Sumber : mstar


JDT Gayat Di Puncak Liga

pilihanraya kini     10:04 AM    


KUALA LUMPUR: Johor Darul Ta'zim (JDT) hanya selangkah lagi untuk mempertahankan kejuaraan Liga Super 2015 selepas mencerahkan peluang dengan melakar kemenangan selesa 4-1 ke atas Perak di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Rabu malam. 

Kemenangan tersebut membolehkan skuad Harimau Selatan memintas kedudukan Pahang di tangga teratas liga dengan kelebihan dua mata dengan kutipan 46 mata selepas 21 perlawanan. 

Pahang pula turun ke tangga kedua liga selepas seri 2-2 dengan Felda United di laman sendiri. JDT bakal dimahkotakan juara Liga Super 2015 sekiranya mengalahkan Felda United pada aksi terakhir liga di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Sabtu ini. 

Pahang pula akan menentang Terengganu pada perlawanan akhir musim di laman lawan pada hari yang sama. Pada aksi di Larkin, JDT meraih jaringan menerusi Luciano Figueroa pada minit ke-44, Mohd Nazrin Nawi (minit ke-47), S. Chanturu (minit ke-66) dan Safiq Rahim pada minit ke-71 manakala Perak memperolehi gol saguhati hasil sentuhan pemain import dari Brazil, Thiago Junior Aquino pada minit ke-60. 

Pahang pula mempersiakan peluang beraksi di laman sendiri setelah seri dengan Felda United di Stadium Darul Makmur, Kuantan. 

Gol skuad Tok Gajah dihasilkan oleh dua pemain import, Dickson Nwakaeme pada minit ke-48 dan Damian Delano Stewart pada minit ke-78 manakala penyerang import dari Brazil, Thiago Augusto Fernandes menjaringkan gol untuk pasukan pelawat pada minit ke-62 dan selang enam minit kemudian. 

Di Stadium Shah Alam, pasukan Selangor mengutip tiga mata selepas mencatat kemenangan selesa 3-0 ke atas Kelantan menerusi gol daripada Ahmad Hazwan Bakri pada minit ke-23 selain dua gol oleh Guilherme De Paula pada minit ke-49 dan sepakan penalti pada minit ke-63. 

Terdahulu, pasukan tuan rumah terpaksa beraksi dengan 10 pemain setelah Muhammad Nazmi Faiz Mansor dilayangkan kad merah oleh pengadil, Suhaizi Shukri pada minit ke-89 kerana dikatakan meludah pemain lawan. 

Dalam pada itu, Terengganu memintas kedudukan Felda United di tangga keempat setelah menang tipis 1-0 ke atas Polis Diraja Malaysia (PDRM), hasil jaringan penyerang import dari Kanada, Issey Nakajima-Farran pada minit ke-81. 

Perlawanan berkenaan turut dicemari dengan 10 layangan kad kuning ke atas kedua-dua pasukan oleh pengadil, Wan Mohd Tarmizi Wan Ibrahim. 

Di Stadium Negeri, Kuching, pasukan Sarawak turut mengutip tiga mata penuh selepas mengalahkan wakil kelab dari Singapura, Lions XII 2-1. 

Dua jaringan skuad 'Ngap Sayot' dihasilkan oleh Nyema Patrick Gerhardt pada minit ke-23 dan Billy Mehmet Osman pada minit ke-39 manakala Muhammad Khairul Amri Mohamad Kamal mengurangkan defisit jaringan untuk pasukan pelawat menerusi sepakan penalti pada minit ke-75. 

Sarawak sebelum itu terpaksa beraksi dengan 10 pemain setelah Ivan Fatic diperintah keluar padang oleh pengadil selepas menerima kad kuning kedua pada minit ke-84. 

Sementara itu, pasukan kelab Sime Darby FC, yang sudah tersingkir ke saingan Liga Perdana musim depan, meraih kemenangan sulung musim ini selepas menundukkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 1-0, hasil jaringan tunggal Nemanja Vidakovic pada minit ke-65. 

Susulan kekalahan tersebut, ATM mengiringi Sime Darby FC ke saingan Liga Perdana musim 2016. Aksi Liga Super 2015 bakal melabuhkan tirai dengan perlawanan ke-22 di enam venue berbeza sebelum bermula kempen Piala Malaysia pada bulan depan.



GST : Peniaga Diberi Tempoh Sehingga 24 Ogos

pilihanraya kini     10:01 AM    


Jabatan Kastam melanjutkan tarikh akhir penghantaran penyata Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 03 atau GST-03 sehingga 24 Ogos ini bagi tempoh bercukai tiga bulan (antara 1 April hingga 30 Jun).

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad berkata, tempoh penyerahan penyata GST itu yang sepatutnya berakhir pada Jumaat lepas, dilanjutkan bagi memberi peluang kepada peniaga yang berdaftar di bawah GST, yang mungkin bermasalah untuk menghantar penyata GST mereka.

"Di dalam sistem GST ini, mereka yang mempunyai (pendapatan) perniagaan lebih daripada RM5 juta perlu mengemukakan penyata setiap bulan tetapi peniaga yang kurang RM5 juta, adalah setiap tiga bulan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Pengarah-Pengarah Kastam SeMalaysia kali ke-77 di sini, hari ini.

Beliau berkata, syarikat yang telah mendaftar tetapi tidak mempunyai hasil pendapatan juga perlu menghantar penyata GST sebagai makluman kepada kastam.

Khazali berkata, pegawai kastam sentiasa bersedia membantu sekiranya peniaga-peniaga itu mempunyai masalah untuk menghantar penyata GST mereka.

Mengenai mesyuarat itu, beliau berkata beberapa perancangan yang baharu akan dilaksanakan khususnya berkaitan dengan pelaksanaan GST yang bermula April lepas.

"Kita juga gunakan mesyuarat ini untuk membincangkan perancangan dari segi operasi bagi memastikan segala aktiviti penyeludupan boleh dibendung," katanya. - Bernama

Kedah Cadang GST Hanya 3%

pilihanraya kini     9:56 AM    


Kerajaan negeri Kedah mencadangkan kepada kerajaan persekutuan supaya menurunkan kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) daripada 6% kepada 3%.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir (gambar, kanan) berkata kadar 3% itu dicadang kekal untuk beberapa tahun sehingga rakyat sudah biasa dengan cukai terbabit.

"Saya juga mencadangkan supaya kerajaan persekutuan mempertimbangkan untuk mengagihkan hasil daripada GST itu dengan negeri-negeri yang miskin seperti Kedah. Ia tidak pelik kerana pun diamalkan di Australia," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Alor Star, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah ucapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tunku Sallehuddin Almarhum Sultan Badlishah pada pembukaan sidang DUN, 2 hari lepas.

Mukhriz berharap cadangan itu dipertimbangkan oleh kerajaan persekutuan kerana terdapat banyak rungutan dan aduan daripada rakyat tentang bebanan yang terpaksa ditanggung akibat pelaksanaan GST pada 1 April lepas.

Mengenai isu integriti anggota exco Kedah pula, beliau berkata, mereka diminta mengisytiharkan pegangan harta mereka sebaik sahaja dilantik ke jawatan terbabit 2 tahun lepas.

Sebagai menteri besar, beliau memegang semua maklumat tentang pengisytiharan harta barisan exconya.

"Kita pantau turun naik harta (dimiliki anggota exco) itu setiap tahun, jadi kalau ada penurunan atau peningkatan kita akan tahu," katanya.

Beliau memberi jaminan akan mengambil tindakan sekiranya terdapat keraguan tentang pemilikan harta atau kewibawaaan anggota exconya.

Mukhriz juga berkata Kedah muncul sebagai negeri pertama yang menandatangani aku janji integriti bersama Jabatan Integriti yang menandakan betapa kerajaan negeri amat mementingkan tentang isu integriti.

DUN Kedah meluluskan usul menjunjung kasih titah ucapan pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah. 

– Bernama, 19 Ogos, 2015.




Wednesday, August 19, 2015

Kesian Muhyiddin - Tun M

pilihanraya kini     4:46 PM    


SRI ISKANDAR:Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merasakan tindakan yang diambil Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sekadar ingin mendapatkan kepastian berhubung sumber wang berjumlah RM2.6 billion tersebut.

“Muhyiddin sebagai timbalan berasa kena tanya sikit, duit mana datang dari mana betulkah Tok Arab bagi sampai RM2.6 billion ringgit.. saya mintak daripada Tok Arab satu sen pun tak bagi.

“Jadi bila jadi timbalan jangan cakap,” katanya sinis.

Beliau berkata demikian sewaktu sesi soal jawab dalam forum yang bertajuk “Social Evolution in Malaysia: What’s Next?” bertempat di Universiti Teknologi Petronas (UTP) hari ini.

Katanya lagi, ketika beliau mengalas jawatan sebagai Perdana Menteri, terdapat juga terdapat Timbalan yang tidak berjaya menjadi Perdana Menteri malah ada juga yang tidak pernah menjawat jawatan tersebut berjaya dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Kita pilih tak tahu apa jenis manusia. Belum pilih nampak tidak jujur jadi kita tidak pilih.

“Tun Musa Hitam dia sendiri yang meletak jawatan kemudian mencabar saya, saya lawan tapi dia kalah bukanlah salah saya dia kalah,” katanya menjawab salah satu soalan yang dilontarkan oleh para hadirin yang hadir.

Ujarnya banyak kontroversi timbul mengenai sejumlah wang RM42 billion yang dikatakan telah lenyap begitu sahaja dan dakwaan sejumlah RM2.6 billion didawa berada di dalam akaun peribadi milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

“Saya jadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO tak ada duit sebanyak itu.

“Sebagai Presiden kita ada pemegang amanah bagi parti semua duit yang diterima diberikan kepada pemegang amanah bukan diterima oleh saya,” katanya lagi.

Ujar Mahathir lagi, apabila beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri sejumlah wang RM230 juta dan pelbagai harta termasuklah tanah telah diserahkan sepenuhnya kepada Perdana Menteri seterusnya Tun Abdulah Ahmad Badawi.

“Jangan tanya .. ahli UMNO saya ingat masih suka Muhyiddin jadi timbalan Perdana Menteri.

“Apa salah dia. Dia tak curi duit ..akaun tak ada RM2.6 billion. Macam sayalah ada duit pencen sahaja,” katanya lagi.

Sumber : Perak Today


Bahu Anwar Semakin Serius

pilihanraya kini     3:37 PM    


Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendesak kerajaan supaya membenarkan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini dihukum penjara menjalani pembedahan dengan segera berikutan kecederaan di bahu beliau semakin serius.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, kecederaan serius yang dialami Anwar telah pun diketahui oleh Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Penjara dan pihak hospital.

Menurutnya, kecederaan ini menyebabkan kesakitan berterusan kepada Anwar yang mendesak keperluan pembedahan dibuat ke atas kecederaan bahu beliau dengan segera.

"Kecederaan ini sudah bertambah buruk menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan kepada Datuk Seri Anwar berterusan.


"Sehubungan itu, kami mendesak supaya Datuk Seri Anwar dibedah serta-merta berikutan kesakitan yang dialaminya," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini, Rabu.

Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, kali terakhir Anwar dimasukkan ke hospital adalah pada awal Julai lalu selepas sebulan bekas ketua pembangkang itu dimasukkan ke hospital buat pertama kali pada Jun.

Tambahnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu mengotakan janjinya sebelum ini supaya Anwar diberikan rawatan yang sewajarnya.

"Kami telah memohon dan merayu rawatan dan penyelesaian untuk masalah tersebut secara terus dan juga melalui peguam kami. Rayuan kami setakat ini tidak diendahkan," katanya.

Pada Jun lalu, Najib menerusi kenyataannya di Twitter berkata: "Saya ambil maklum kesihatan DS Anwar Ibrahim dan saya mahu pihak berkenaan memastikan beliau menerima rawatan sewajarnya."

Selain pembedahan segera, Nurul Izzah berkata, pihaknya turut memohon Anwar dibenarkan untuk diperiksa oleh doktor pakar pilihan keluarga secara konsisten dengan kadar segera seperti yang diminta sebelum ini.

Nurul Izzah turut mendakwa fisioterapi yang telah disyorkan oleh pakar Hospital Kuala Lumpur tidak dilakukan secara menyeluruh dan konsisten sehingga menghalang proses pemulihan fizikal bapanya.

"Kita mohon Anwar dimasukkan ke dalam wad serta-merta dan fisioterapi dibuat seberapa kerap yang perlu," katanya.

Beliau menambah, Menteri Dalam Negeri yang juga Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Pengarah Jabatan Penjara dan pihak kerajaan bertanggungjawab penuh ke atas keperluan perubatan Anwar dan sebarang kesan terhadap kesihatannya sekiranya permintaan yang dibuat masih lagi tidak diendahkan.

Anwar kini dipenjarakan di Penjara Sungai Buloh selepas Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari lalu menjatuhkan hukuman penjara selama lima tahun atas dakwaan liwat terhadap bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Kaunter Kewangan TH Dibuka Untuk Urusan Dam, Korban & Pengeluaran

pilihanraya kini     12:05 PM    


MADINAH: Jemaah haji Malaysia yang mahu membayar dam haji boleh berbuat demikian di kaunter-kaunter Tabung Haji (TH) yang mula dibuka di Madinah, manakala jemaah haji yang belum tiba di Tanah Suci, boleh berbuat demikian di Malaysia.

Pengarah Operasi Kewangan TH di Tanah Suci, Anisuati Yahya berkata jemaah haji boleh membayar dam berkenaan di Tanah Suci sehingga berakhirnya musim haji 1436H.

"Kadar dam haji yang ditetapkan ialah sebanyak SR445 atau RM431 untuk dam kibas, manakala sebanyak SR3,000 atau RM2,990 dikenakan untuk kadar dam unta," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Beliau berkata kadar bagi mengerjakan korban kibas ialah sebanyak SR475 (RM460) manakala kadar untuk korban unta sebanyak SR3,500 (RM3,365).


Kadar dalam ringgit itu telah ditetapkan pada 15 Ramadan lepas, katanya.

Anisuati berkata jemaah haji yang belum tiba di Tanah Suci juga boleh melakukan pembayaran dam di Malaysia sebelum mereka berlepas ke Madinah atau Makkah.

Beliau berkata sebanyak sembilan kaunter dibuka di Madinah iaitu lima kaunter di Hotel Al-Haram dan empat kaunter di Hotel MovenPick, dua daripada tiga hotel yang menempatkan jemaah haji di Madinah. Sebuah lagi hotel yang menempatkan jemaah haji di Madinah ialah Hotel Al-Saha.

Sebanyak 28 kaunter pula akan dibuka di Makkah.

Jemaah haji Malaysia dijadualkan ke Makkah bermula 24 Ogos ini dengan kumpulan terakhir ke Makkah ialah pada 7 September.

Anisuati juga berkata jemaah haji juga boleh mengeluarkan wang dengan hanya menggunakan lencana pengenalan diri haji di kaunter-kaunter TH.

"Pengeluaran wang tunai dalam Saudi Riyal adalah mengikut nilai pertukaran semasa Ringgit Malaysia. Kaunter kewangan TH akan dibuka sehingga penerbangan akhir jemaah haji ke tanah air yang dijadualkan pada 27 Okt depan," katanya.-- Bernama

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.