Sunday, December 23, 2007

Syed Shahir hampir tewas- sokongan kepada pemimpin PKR ini semakin merudum

pilihanraya kini     12:44 AM    Syed Shahir Syed Mohamud berjaya mengekalkan jawatannya sebagai Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dengan majoriti 43 undi sahaja menewaskan timbalannya, Shafie BP. Mammal yang mencabarnya.


Bagaimanapun dalam pemilihan jawatan yang sengit di Persidangan Perwakilan MTUC di Petaling Jaya Selasa menyaksikan kumpulan Shafie masih kukuh bertapak.
Ini berikutan kemenangan Mohd Khalid Atan sebagai Timbalan Presiden MTUC.Beliau memperoleh undi 308 undi menewaskan P. Maniam 214.


Setiausaha Agung MTUC G. Rajasekaran mengekalkan jawatan yang disandangnya selama 14 tahun itu apabila memperolehi 259 undi menewaskan pencabarnya, Abdullah Sani Abdul Hamid dengan perbezaan empat undi.


Jawatan naib presiden,timbalan setiausaha agung dan bendahari juga dimenangi oleh orang-orang Shafie yang memegang jawatan nombor dua selama 13 tahun.


Sejumlah 603 perwakilan mewakili 144 kesatuan mengundi dalam pemilihan itu. Pada masa ini, terdapat 260 kesatuan yang mewakili keanggotaan 560,000 pekerja dalam MTUC. Persidangan perwakilan itu meluluskan dua resolusi iaitu mengenai pekerja asing yang antara lain mendesak kerajaan menggubal dan melaksanakan dasar pekerja asing yang menyeluruh, mematuhi standard Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) dan memansuhkan perkhidmatan orang tengah atau agen pekerja asing. Resolusi kedua adalah mengenai gaji minimum dan pembayaran elaun sara hidup, yang meminta kerajaan menerima cadangan dasar gaji minimum RM900 dan anggota gabungan MTUC mendesak pembayaran COLA kepada pekerja.


Syed Shahir yang diminta mengulas keputusan pemilihan berkata beliau yakin mereka dapat berkerjasama dengan orang-orang Shafie.


Shafie pula berkata beliau menghormati keputusan pemilihan itu dan akan terus menyumbang kepada MTUC sebagai ahli biasa.- 18/12/20007


Bagaimanapun Shafie berkata Shahrir perlu mengurangkan ketegasan dari menghentam kerajaan. MTUC tidak boleh bertindak sebagai pembangkang. Beliau berharap MTUC tidak dijadikan alat politik parti pembangkang seperti PKR, kerana Shahrir adalah ahli parti PKR.

0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.