Thursday, August 25, 2011

Apa Cerita CIMB Nih...

pilihanraya kini     9:49 AM    

Blog MIK pernah mengajukan persoalan "Apakah Maksud Sebenar Duri Dalam Daging?"

Artikel tersebut telah mengkisarkan CIMB Bank Berhad, yang kini adalah antara bank utama di Malaysia dan sedang mempersiapkan langkah mereka untuk menjadi antara bank terbesar di rantau ini.

Menyingkap kembali sejarah kewujudan CIMB hari ini, mungkin ramai yang tidak pernah mendengar nama-nama Ban Chiang Bank (Sarawak) dan Pertanian Baring Sanwa Multinational Bhd.

Pada 1979, Ban Chiang Bank telah dibeli oleh Fleet Group (sayap pelaburan UMNO) dan dinamakan semula sebagai Bank Of Commerce (BOC). Pada tahun 1991, BOC mengambilalih United Asian Bank (UAB) dan keseluruhan cawangan-cawangan UAB diserap menjadi BOC.

Dalam pada itu, sebagai meluaskan sayapnya dalam perbankan saudagar (merchant bank), BOC telah mengambilalih Pertanian Baring Sanwa dan dinamakan semula sebagai Commerce International Merchant Bank (CIMB) pada tahun 1986.

Jangan terperanjat kalau dikatakan bahawa CIMB telah memberi political mileage kepada wakil-wakil rakyat pembangkang. Kalau tak percaya, anda boleh tengok dibawah ini;

ADUN Kampung Tunku, Yb Lau Weng San DAP sedang berucap dalam satu majlis bersama CIMB...

CIMB Bank Regional Director 2 Freddie Acho Bian.

CIMB Bank SEA Park Branch Manager Hien Hashim (kiri) bersama dengan Ahli Parlimen Kelana Jaya Low Gwo-Burne PKR....

0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.