Thursday, August 25, 2011

Apa Cerita CIMB Nih...

Blog MIK pernah mengajukan persoalan "Apakah Maksud Sebenar Duri Dalam Daging?"

Artikel tersebut telah mengkisarkan CIMB Bank Berhad, yang kini adalah antara bank utama di Malaysia dan sedang mempersiapkan langkah mereka untuk menjadi antara bank terbesar di rantau ini.

Menyingkap kembali sejarah kewujudan CIMB hari ini, mungkin ramai yang tidak pernah mendengar nama-nama Ban Chiang Bank (Sarawak) dan Pertanian Baring Sanwa Multinational Bhd.

Pada 1979, Ban Chiang Bank telah dibeli oleh Fleet Group (sayap pelaburan UMNO) dan dinamakan semula sebagai Bank Of Commerce (BOC). Pada tahun 1991, BOC mengambilalih United Asian Bank (UAB) dan keseluruhan cawangan-cawangan UAB diserap menjadi BOC.

Dalam pada itu, sebagai meluaskan sayapnya dalam perbankan saudagar (merchant bank), BOC telah mengambilalih Pertanian Baring Sanwa dan dinamakan semula sebagai Commerce International Merchant Bank (CIMB) pada tahun 1986.

Jangan terperanjat kalau dikatakan bahawa CIMB telah memberi political mileage kepada wakil-wakil rakyat pembangkang. Kalau tak percaya, anda boleh tengok dibawah ini;

ADUN Kampung Tunku, Yb Lau Weng San DAP sedang berucap dalam satu majlis bersama CIMB...

CIMB Bank Regional Director 2 Freddie Acho Bian.

CIMB Bank SEA Park Branch Manager Hien Hashim (kiri) bersama dengan Ahli Parlimen Kelana Jaya Low Gwo-Burne PKR....

Thursday, August 11, 2011

Mangkuk tandas untuk Khalid Gagap


AHLI-ahli Warisan dan Gempak memakai topeng wajah Menteri Besar Selangor sambil memegang penyapu dan sepanduk sebagai bantahan di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di Shah Alam, semalam.


SHAH ALAM 10 Ogos – Dua pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini memberi ingatan kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak memperdagangkan Islam dan akidah penganut agama itu hanya untuk memenuhi kepentingan diri serta politik yang diwakilinya.
Ingatan itu dibuat oleh Pemuafakatan Warisan Melayu Malaysia (Warisan) dan Gerakan Memantau Perkhidmatan Agensi Kerajaan (Gempak) sebagai membantah tindakan Abdul Khalid memohon maaf kepada pihak Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC), Petaling Jaya sebelum ini.

Permohonan maaf Abdul Khalid itu dibuat susulan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) membuat pemeriksaan ke atas gereja berkenaan atas dakwaan cuba menyebarkan agama Kristian kepada umat Islam dalam satu majlis pada 3 Ogos lalu.

Setiausaha Warisan, Zulkifli Shariff yang mengetuai demonstrasi bantahan bersama-sama 30 orang ahli NGO itu di hadapan pintu masuk bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) menyatakan, pihaknya terhina dan tersinggung dengan tindakan menteri besar itu yang bersifat kebudak-budakan dan memalukan bagi seorang pemimpin beragama Islam. 

“Sepatutnya menteri besar yang beragama Islam memelihara, mempertahan dan melindungi kesucian Islam apatah lagi jika ada usaha pihak tertentu untuk memurtadkan orang Islam.
“Kita membantah tindakan Abdul Khalid kerana membuat permohonan maaf tanpa menunggu penjelasan sebenar daripada JAIS. Sebagai penganut Islam, kita anggap tindakan beliau ini memalukan dan tidak sewajarnya datang daripada seorang pemimpin beragama Islam,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sepanjang demonstrasi selama 20 minit bermula pukul 10 pagi itu, mereka turut memberikan ‘hadiah istimewa’ kepada menteri besar yang berupa mangkuk tandas, penyapu serta mop sebagai simbolik bantahan terhadap tindakan Abdul Khalid dalam isu tersebut. 

Pada masa sama, katanya, Warisan dan Gempak turut menyatakan pendirian menyokong tindakan JAIS termasuk Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali dalam isu pemeriksaan ke atas gereja berkenaan.
Malah, majoriti yang menyertai demonstrasi bantahan tersebut turut memakai topeng yang memaparkan wajah Hasan sebagai menyatakan sokongan mereka kepada Exco kerajaan negeri itu.
Segelintir mereka yang menyertai demonstrasi aman itu turut memakai topeng berwajahkan Abdul Khalid dan Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor, Khalid Abdul Samad masing-masing dengan bertanduk sebagai tanda membantah sikap kedua-dua pemimpin pakatan pembangkang itu dalam isu berkenaan.