Thursday, January 23, 2014

Polis buru penyebar foto Nursyafiqah

pilihanraya kini     10:00 AM    


POLIS kini sedang memburu individu pertama yang disyaki menyebarkan gambar jenazah kanak-kanak berusia dua tahun yang ditemui mati dalam sebuah rumah kosong di Taman Perumahan Permint Seberang Paka, Terengganu, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terenganu, ACP K Manoharan berkata, pihaknya menafikan gambar yang disebarkan datangnya dari sumber polis dan mengutuk keras perbuatan yang dianggap tidak sensitif oleh individu terbabit.

Gambar ngeri kanak-kanak tidak berdosa itu mendapat kritikan ramai di media sosial sebaik sahaja ia dimuatnaik.

“Kami tidak tahu identiti orang pertama yang menyebarkan foto itu di media sosial. Kemungkinan orang yang mengambil gambar tersebut sampai ke tempat kejadian lebih awal daripada pihak polis. Kami tidak pasti. Kami masih sedang menyiasat,” kata Manoharan.

Nursyafiqah Abdullah yang dilaporkan hilang sejak 17 Januari lalu, ditemui oleh seorang pengawal keselamatan dalam keadaan mula mereput selain ada kesan darah kira-kira jam 3.30 petang.

Ibunya Rabiatul Adawiyah Mamat, 28, sebelum itu dilaporkan meninggalkan kanak-kanak itu didalam keretanya yang tidak berkunci, untuk bertemu dengan rakannya di sebuah restoran di Kuala Paka.

Apabila dia kembali ke keretanya, anaknya itu didapati hilang.

Rabiatul Adawiyah yang membuat laporan polis kemudiannya, memberitahu pihak polis yang dia pernah mendapat ugutan bunuh sebelum ini.

Tindakan penyebaran foto kanak-kanak itu di laman media sosial dipersoalkan oleh banyak pihak termasuk mantan Ketua Polis Negara,Tan Sri Musa Hassan.0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.