Thursday, March 20, 2014

#PRKKajang: Fuad Hassan tempelak Anwar Ibrahim

pilihanraya kini     12:32 PM    


Anwar kata cara bapa Najib, Allahyarham Tun Razak mengurus krisis Japanese Red Army (JRA) pada tahun 1975 semasa mereka menawan 50 tebusan di bangunan American International Assurance (AIA), Kuala Lumpur adalah lebih baik dari cara Najib mengurus krisis MH370. Masa tu katanya Tun Razak menghantar Ghazali Shafie sebagai perunding dan berjaya membebaskan 53 orang tebusan.

Saya seperti rakyat Malaysia yang sangat mengikuti peristiwa tersebut kerana pada tahun 1975 saya merupakan pemimpin pelajar di Universiti tempatan.

Pengurusan Japanese Red Army ketika itu adalah lebih mudah kerana:

1. Kita tahu dimana lokasinya: di daratan dan di Kuala Lumpur.

2. Kita tahu siapa kumpulan tersebut, JRA, kerana mereka mengistiharkannya.

3. Kita tahu apa mahunya, kerana mereka ingin mendapatkan perhatian dunia tentang masalah dalaman mereka di Jepun.

4. Kita tahu mereka sedia berunding dengan kerjasama kedutaan asing.

5. Kita tahu mereka mahu keluar daripada bangunan AIA dan Malaysia.

Soalaanya:

Siapa yang tahu dimana MH370 ?

Dengan siapa kita nak berunding ?

Siapa yang tahu apa kehendaknya ?

Kedutaan mana yang boleh jadi orang tengah ?

Apakah mereka masih hidup atau sebaliknya ?

Kalau Anwar boleh jawab soalaan di atas tolonglah selamatkan nyawa MH370, tak perlu sehingga jadi Perdana Menteri baru nak bertindak.

Kalau tidak, usah buat perbandingan bodoh dan tak masuk akal semata2 untuk memenangkan isterinya di Kajang.

Oh seperkara lagi, seingat saya Anwar tidak pernah memuji Tun Razak semasa hayatnya. Tetapi beliau antara yang bertanggungjawab menghasut pelajar membenci Perdana Menteri Tun Razak sehingga akhir hayatnya.



2 comments :

Anonymous said...

Al Juburi peliwat tegar ini mmg kimak sial..

terima kasih Fuad kerana mendedahkan perilakun anu war al juburi di zaman Tun Razak.

Di seru pada kempen Kajang supaya membawa bendera yang digantungkan seluar dalam putih bersaiz XXL sebagai lambang sial anu war al juburi dan mustapha ali .. pastikan 'bendera' itu di kibarkan di depan batang hidung penyokong PKR dan ahli PAS

Anonymous said...

si bebal berlagak cerdik, macam tu la. kalau ikut aku, mahu je aku doakan cepat2 dia jadi allahyarham. sebab dia dan sebab kerajaan yg lembik, kehidupan masyarakat sentiasa bergelora. tapi Allah lebih mengetahui...

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.