Tuesday, May 27, 2014

#PRKTelukIntan: Kalau DAP Menang Lagi- Apa Ertinya?

pilihanraya kini     12:39 PM    
Kalau DAP menang lagi, itu bermakna, Parti-parti komponen BN tidak mampu lagi menarik sokongan kaum cina. 

Parlimen Teluk Intan, dianggap sebagai kawasan campuran, atas sebab pengundi cina berjumlah 42 Peratus, melayu 38 peratus dan india 19 peratus. 

Dua pilihanraya umum lalu (2008 dan 2013) kawasan itu dimenangi DAP, atas sebab pengundi cina sebulat suara mengundi parti pembangkang itu. 

Jika pada PRK kali ini, di mana hari membuang undi pada 31 Mei, trend pengundian seperti pada PRU-13 mei lalu; ertinya, sahlah kaum cina belum lagi bersedia kembali kepada Bn yang pernah kaum itu sokong sehingga PRU 2004.

Sebenarnya PRK Teluk Intan, tidak membawa apa-apa perubahan pada status quo antara BN dan pakatan antara DAP-PKR-PAS, sebab, kerusi Teluk Intan adalah kerusi DAP. Jika sekalipun DAP mempertahankan kerusi itu, tidak akan mempengaruhi kerajaan Persekutuan, demikian juga jika BN menang, tidak akan menyebabkan BN mendapat kuasa 2/3 di dewan rakyat.

Melihat keadaan ini, jika DAP menang bererti, kaum cina tetap mahu kaum itu menjadi suara pembangkang di dewan rakyat; jika BN menang, ertinya kaum cina mahu melibatkan diri dalam pembangunan negara melalui kerajaan yang diterajui BN.

Sumber : http://musramrakunman.blogspot.com/2014/05/prk-teluk-intan-kalau-dap-menang-lagi.html


0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.