Tuesday, July 8, 2014

7 Sindiran Tun Mahathir Kepada Orang Cina

pilihanraya kini     11:09 AM    Antara Sindiran Tun Mahathir  : 

1. Sekarang baru saya tahu kenapa kontraktor Melayu tidak pernah diberi kontrak oleh swasta Malaysia. Mengikut Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI). Dr Michael Lim Mah Hui, Bumiputra tiada kualiti.

2. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, pula berkata, swasta mementingkan meritokrasi, bukan menutup peluang kepada Melayu

3. Kita tahu Kerajaan yang dikuasai oleh Melayu yang tidak berkualiti, telah mengambil hampir 100% Melayu untuk menjadi pegawai dan kakitangan Kerajaan. Hasilnya dapat kita lihat Malaysia tidak dapat ditadbir dengan baik dan pembangunannya memang buruk sekali berbanding dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan bersama dengan Malaysia.

4. Kerajaan yang dianggotai oleh Melayu yang tidak berkualiti ini gagal menangani kemerosotan ekonomi dan kewangan pada 1997/98. Ramailah peniaga dan pengusaha negara terutama dari kaum yang memiliki merit yang bankrap semasa krisis matawang kerana tindakan “control” oleh Bumiputera. Sehingga kini ekonomi dan kewangan negara tidak dapat dipulih oleh Kerajaan Melayu yang tidak berkualiti ini.

5. Sesungguhnya untuk mengelak kerosakan negara, Melayu yang tidak berkualiti ini tidak harus diberi apa-apa peluang menuntut ke peringkat universiti kerana mereka tentu tidak akan lulus dan mendapat apa-apa ijazah. Tindakan pemaju swasta mengutamakan merit memanglah wajar. Ini bukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada Melayu, tetapi kerana mengutamakan merit.

6. Meritokrasi memang baik bagi Malaysia. Jangan bagi apa-apa pun yang tidak berasas kepada merit. Orang yang tidak berkualiti tidak mempunyai hak dan tempat di Malaysia. Biarlah mereka kekal dengan kualiti buruk mereka asalkan yang berkualiti, yang memiliki merit meraih segala-galanya untuk mereka. Kemerdekaan Negara dari dijajah oleh British bertujuan memberi segala-galanya kepada yang memiliki merit dan bukan untuk yang tidak berkualiti.

7. Dan saya bersetuju dengan pendapat pakar-pakar orang cina dari SERI dan RAM Holdings. Orang yang tidak ada kualiti tidak ada tempat di Malaysia kita yang Merdeka. Mereka harus tahu nikmat kemerdekaan bukan untuk mereka. Nikmat ini hanya untuk yang mempunyai merit walaupun orang cina tidak berjuang langsung untuk membebaskan Malaysia dari penjajah.


-Tun Mahathir-


6 comments :

usin said...

Kalau cina dan india tak panas telinga, tk taulah apa nk ckp. Memang jenis bebal tahap gaban...

Anonymous said...

Memang kena sebijik atas muka kiasu...

Anonymous said...

Melayu pula jangan dok syok je dgn komen Tun tu,perbaikilah diri.Kalau tidak berusaha memperbaiki diri,tidak ada siapa dapat mengawal keadaan sekarang yg mementingkan merit.Merit bukan saja diantara kaum ,tapi juga di kalangan kaum sendiri,yg tak ada merit akan ketinggalan juga.Tun pun bukan hidup kekal,kalau dia dah tak ada nanti,siapa lagi yg berani bersuara begitu.

Anonymous said...

Yang maju di Malaysia ialah org2 yg dekat dengan Madir. Seperti ular dia berbelit.

Anonymous said...

Mahathir curi banyak dan untuk membenamkan isu ini dia lagakan orang. Anak Syaitan betui.

Anonymous said...

MAMAK MAHATHIR NAK TUNJUK DIA LEBIH MELAYU DARIPADA MELAYU

KIH KIH

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.