Monday, March 16, 2015

Rafizi Ramli Hentam Kerajaan Beli Pesawat Baru Tanpa Usul Periksa

pilihanraya kini     3:23 PM    


Pembelian Jet Kerajaan Baru Ganti Pesawat Berusia 20 Tahun
PEROLEHAN pesawat baru VVIP jenis A320 yang didakwa pembangkang sebagai pembaziran oleh pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, sebenarnya adalah satu pembohongan yang besar.  Pesawat ini dperolehi untuk menggantikan pesawat VVIP jenis BBJ737-700NG yang telah berusia hampir 20 tahun dan memakan kos penyelenggaraan yang tinggi.
Kereta majoriti rakyat Malaysia pun tak sampai 20 tahun usianya.
Penggantian seperti ini adalah amalan biasa dalam perolehan kerajaan sebab di Malaysia ini bukan Perdana Menteri sahaja VVIP, tapi ada juga Yang Dipertuan Agung dan Raja-Raja yang layak menggunakan kemudahan pesawat rasmi kerajaan.
image
Sebagai pemerintah tertinggi Angkatan Tentera Malaysia, DYMM Yang Dipertuan Agung layak mendapat perkhidmatan pesawat yang terbaik dari segi teknologi dan keselamatan sementara dalam masa yang sama, wang rakyat dapat dijimatkan kerana pesawat baru ini tidak memerlukan kos penyelenggaraan yang tinggi seperti pesawat lama.
Jadi macam mana boleh timbul soal pembaziran?
Ia jadi membazir kalau setiap tahun kerajaan tukar pesawat VVIP.  Kalau ikut rekod, sepanjang 6 tahun menjadi Perdana Menteri, inilah kali pertama pentadbiran Datuk Seri Najib menukar pesawat VVIP, itupun untuk tujuan mengurangkan kos disamping aspek keselamatan kerana ia menjadi kegunaan Yang Dipertuan Agung serta Raja-Raja.
Menurut sumber yang sama lagi, pesawat lama (BBJ 737-700NG) sedang dalam proses untuk dijual – tak semestinya untuk digunakan, tapi sebagai sumber alat ganti, jadi sekali lagi, tunjukkan di mana berlaku pembaziran?
Soal pembelian terbaru ini melalui rundingan terus juga tidak timbul kerana ia diperolehi melalui syarikat sama yang mengendalikan pesawat VVIP ACJ 319 yang digunakan sekarang.  Lainlah kalau kontrak dianugerahkan kepada syarikat yang tidak ada pengetahuan sama sekali dalam bidang penerbangan pesawat.
Cakap pasal rundingan terus, DAP Pulau Pinang pun tak menggunakan proses tender terbuka dalam penganugerahan Projek Pembinaan Terowong Dasar Laut Pulau Pinang yang bernilai lebih RM 4 billion.  Kenapa Rafizi tak menyerang disitu?
Tapi bila difikirkan semula, Rafizi memang selalu ada masalah macam ini.  Dengan tukang gunting rambut pun kena tipu (rambut tak berapa ada tapi gunting kena RM10), apa lagi cerita hal-hal beli pesawat macam ini.  Mykmu

1 comments :

rafiziramli laknatullah said...

suruh rafizi lembu haram jadah ni tgk rupa jet kerajaan indonesia Joko dlu.. besar mana.. bare harga.. baru beli tahun lepas... ada isu? lembu2 jalanan PR yg semakin bodoh dn nk tutup isu2 penyelewengan PR... pemborosan tokong lim sial penang... kegagalan urus tadbir PR Selangort.. percakaran PAS-DAP-PR.. kemerosotan dan amag hambar sokongan demo2 basi ketum hram jadah.. so nk heat up nafsu2 lembu2 PR ni di mainkan skrip2 fitnah mudah ini dgn guna sandaran 'wang rakyat'..

kepala hotak lu lah bape byk wang rakyat yg dikandung dlm tu.. wang negar itu wang hasil pengurusan cekap negara.. wang rakya seciput je dlm cukai2 tu... bodoh lembu2 PR!!

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.