Thursday, May 14, 2015

1,000 Usahawan Sosial Malaysia Daripada Pelan Tindakan Dilahirkan - Najib

pilihanraya kini     8:51 AM    Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Rabu melancarkan pelan tindakan usahawan sosial Malaysia dengan harapan untuk melahirkan sekurang-kurangnya 1,000 usahawan sosial yang berjaya di negara ini dalam tempoh tiga tahun.

Beliau berkata pelan tindakan itu akan memberi tumpuan kepada tiga bidang iaitu usahawan sosial, ekosistem dan institusi.

Katanya, pelan tindakan itu, yang secara radikal akan mengubah sektor ini, kini dikenal pasti mempunyai kira-kira 100 usahawan sosial yang berjaya.

Usahawan sosial adalah perniagaan yang berusaha untuk menangani masalah sosial yang kronik, menambah baik masyarakat, peluang hidup rakyat atau perlindungan alam sekitar dalam rangka model perniagaan untuk keuntungan, katanya.

"Dalam erti kata lain, mereka membuat laba daripada menjual barangan dan perkhidmatan dalam pasaran terbuka, tetapi mereka melabur semula keuntungan mereka kembali ke dalam perniagaan atau masyarakat tempatan," katanya pada majlis pelancaran pelan tindakan itu di Pusat Kreativiti dan Inovasi Global Malaysia (MaGIC) di Putrajaya.

Di bawah keusahawanan sosial, Najib berkata usaha melahirkan lebih banyak usahawan sosial yang berjaya adalah penting supaya mereka menjadi model inspirasi perniagaan dan badan amal di seluruh negara.

Fokus kedua akan diberikan kepada usaha mewujudkan ekosistem yang kondusif menyokong usaha memupuk perkongsian sosial dan awam, katanya.

Di bawah institusi itu, pelan tindakan akan memberi penekanan kepada perubahan sistematik yang ada supaya rangka kerja pentadbiran, cukai dan peraturan dapat memastikan pertumbuhan yang mapan dan konsisten bagi sektor itu dalam jangka panjang, katanya.

Najib berkata kejayaan pelaksanaan pelan tindakan itu akan menyaksikan sektor sosial yang lebih bersifat keusahawanan dan berdikari, sektor awam yang bekerjasama dan akan menyampaikan perkhidmatan lebih inovatif, kos berkesan dan lebih baik.

Di samping itu, beliau berkata keusahawanan sosial adalah bahagian penting daripada fokus kerajaan terhadap ekonomi rakyat, di mana pertumbuhan adalah mapan dan inklusif, dan hasil kemakmuran negara yang dikongsi bersama.

Pada majlis yang sama, Najib menyampaikan sijil penghargaan kepada 44 sukarelawan termasuk 26 sukarelawan antarabangsa dari 22 negara, yang terlibat kurang daripada lima bulan di bawah Program Sukarelawan untuk Profesional Antarabangsa (VIP).

Beliau berkata program VIP yang dilancarkan Januari lepas untuk sukarelawan yang berjaya menyumbang dalam projek-projek membantu gelandangan, belia yang kurang bernasib baik, kanak-kanak berisiko, membantu memperkasakan wanita dan dalam pendidikan dan kesenian.

"Ia benar-benar melakukan perbezaan yang nyata dan telah mencipta momentum bagi kerja yang benar-benar memberi inspirasi untuk diteruskan. Saya harap anda juga dapat melihat sesuatu di negara kami yang indah ini sepanjang anda berada di sini," katanya.

Najib menyatakan hasratnya untuk Malaysia menjadi juara global kesukarelawanan yang pakar dan untuk menjadikan Kuala Lumpur sebagai hab bagi aktiviti dan perkongsian VIP.

Beliau mencadangkan kepada Kementerian Kewangan untuk meneruskan dengan inisiatif VIP dan mula bekerja bagi fasa seterusnya membolehkan lebih ramai masyarakat dapat menikmati faedahnya.

--BERNAMA


0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.