Thursday, May 21, 2015

PM Bentang RMK-11 Hari Ini

pilihanraya kini     9:22 AM    


Datuk Seri Najib Tun Razak akan membentangkan pelan ekonomi Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK-11) yang akan menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 sekiranya ia berjaya dilaksanakan.
RMK-11, yang akan dibentangkan Perdana Menteri di Dewan Rakyat pada pukul 11.30 pagi akan menggariskan apa yang perlu dilakukan dalam tempoh lima tahun akan datang untuk mencapai matlamat tersebut.
Dalam entri di laman Facebook Najib pada Rabu, beliau menyifatkan rancangan tersebut sebagai 'final lap' (pecutan) sebelum Malaysia mencapai status negara maju seperti mana dihasratkan dalam Wawasan 2020, satu hala tuju negara yang ditetapkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1990.
"Ia akan menentukan hala tuju negara untuk lima tahun akan datang. Inilah 'final lap' (pecutan) sebelum kita mencapai status negara maju seperti mana yang dihasratkan dalam Wawasan 2020," kata Najib.
RMK-11 begitu istimewa kerana dua sebab, kata  Dekan Fakulti Perniagaan Universiti Sains dan Teknologi Malaysia, Dr Yeah Kim Leng.
Pertama ia akan pelan lima tahun terakhir untuk negara sebelum mencapai status negara maju selain negara berpendapatan tinggi yang disasarkan Najib dalam Rancangan Transformasi Ekonomi.
"Ia juga boleh jadi rancangan lima tahun terakhir untuk Malaysia sekiranya matlamat negara maju dan berpendapatan tinggi dicapai menjelang 2020," kata Yeah.
Selain strategi ekonomi yang digariskan dalam RMK-11, ramai akan memberi tumpuan kepada sasaran fiskal kerajaan dan unjuran pendapatan bagi tempoh lima tahun akan datang.
Rakyat Malaysia terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana berharap bahawa ia akan merangkumi langkah-langkah untuk membantu mereka menangani kos sara hidup.
Rumah, pekerjaan dan bantuan pendidikan adalah senarai tertinggi dalam keutamaan mereka dan ramai menjangkakan bahawa rancangan tersebut akan menangani isu-isu demikian.
RMK-11 akan mencorak masa depan ekonomi negara dan warna-warni legasi politik Najib.
Sebagai pemain utama, Perdana Menteri berdepan cabaran eknomi dan politik yang sukar kerana beliau memacu negara ke arah Wawasan 2020.
Walaupun pembangunan ekonomi kekal pada kedudukan baik, penurunan harga minyak menjejaskan pendapatan negara.
Dr Yeah berkata pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST), selain peningkatan kecekapan tadbir cukai, sebahagiannya boleh mengimbangi situasi ini.
"Dengan lebih ramai pembayar cukai terlibat, penekanan yang lebih perlu diberikan terhadap keberkesanan dan hasil perbelanjaan kerajaan," katanya.
Dari segi politik, krisis Najib dan Dr Mahathir yang semakin meruncing, tidak menunjukkan sebarang tanda akan reda.
Penganalisis politik Prof Dr Shaharuddin Badaruddin berkata kejayaan pelan ekonomi itu akan menentukan legasi Najib.
"Banyak akan merasai kejayaan pelaksanaan RMK-11, jadi tumpuan perlu diberikan terhadap tindakan konkrit oleh pentadbirannya untuk menyelesaikan masalah, seperti mengurangkan hutang negara, meningkatkan pendapatan dan kecekapan sektor awam," katanya.
Beliau berkata walaupun RMK-10 merupakan hasil kerjasama antara Najib dan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, pelan tindakan ekonomi itu yang dibentangkan pada Khamis akan dilihat sebagai 'hasil Najib' sepenuhnya.

0 comments :

© 2011-2014 PILIHANRAYA KINI . Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.